RSS

Incalzirea casei – Soba cu serpentina

24 Feb

Poate ca vrei sa-i ajuti pe bunicii tai care locuiesc la tara, intr-un sat atat de indepartat, incat conducta cu gaze n-a ajuns pana la ei. Se incalzesc de-o viata cu o soba pe lemne, iar tu stii prea bine ca randamentul energetic al acestui sistem de incalzire arhaic este redus. Ard multe lemne si se bucura de prea putina caldura. Plus ca sunt nevoiti sa faca 2 focuri, daca vor sa incalzeasca 2 camere. Sau poate ca este chiar casa in care locuiesti impreuna cu familia ta si ai vrea sa incalzesti 3 sau chiar 4 camere, facand focul intr-o singura soba. Ei bine, acest lucru este posibil cu o investitie minima. Iar raspunsul este soba cu serpentina.

Soba clasica preia doar o parte din caldura degajata de lemnul sau carbunele ars. Restul caldurii se pierde, iese pe cos impreuna cu fumul. Pierderile de caldura sunt mari!

Ce trebuie sa stii in caz ca te hotarasti sa adaptezi vechea soba la un sistem cu serpentina. Soba trebuie sa fie din teracota si zidita cu caramida de samota. Serpentina care se introduce in soba este o teava de focar sau cupru. Teava trebuie sa fie TURNATA. Daca se va folosi o teava sudata, caldura din camera de ardere va topi sudura. Serpentina este sub forma de S, pentru a creste suprafata de schimb termic. Ea trebuie montata la inaltime, in podul sobei, nu trebuie sa stea in foc. Montezi calorifere in camerele pe care vrei sa le incalzesti iar legatura dintre serpentina si radiatoare este recomandat a se face tot cu tevi din cupru. Prin serpentina va circula apa. Aceasta se va incalzi in soba si va duce caldura la radiatoare. Pentru ca apa (agentul termic) sa circule prin aceasta instalatie va trebui sa montezi o pompa de recirculare. Mai ai nevoie de un vas de expansiune deschis, care se monteaza pe tur, la o inaltime de aproximativ 1,80 metri de podea. Rolul lui este de a prelua dilatarea apei din instalatie.

Mare atentie la temperatura agentului termic. Daca ajunge la 100 grade Celsius, conectorii instalatiei risca sa cedeze. In cazul in care agentul termic la retur are o temperatura apropiata cu cea de la tur, viteza de circulatie a agentului termic trebuie redusa. Trebuie sa ai in vedere ca nu poti incalzi o suprafata mare cu o soba si o serpentina mica. Altfel spus, marimea serpentinei (lungimea si grosimea tevii, care determina suprafata de schimb termic) va fi dimensionata in functie de suprafata care va fi incalzita, iar pentru calcule este recomandat sa apelezi la un inginer.

Reclame
 
Scrie un comentariu

Scris de pe 24 Februarie 2012 în Utile

 

Etichete: ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: